MENU SK

+49 151 20826657

info@personalia24.de

Prvé kroky v Nemecku

Pas a víza

pre vstup do Nemecka budete potrebovať platný cestovný pas alebo iný dokument, ktorý potvrdzuje vašu identitu. Budete ho potrebovať aj neskôr pri vybavovaní na úradoch.

V členských štátoch európskeho hospodárskeho priestoru patrí sloboda sťahovania k základným právam občanov. Občan krajiny EHP môže tiež v inej EHP krajine pracovať za rovnakých podmienok ako občan daného štátu.

V zmysle zmeny legislatívy v Spolkovej republike Nemecko s účinnosťou od 1. mája 2011 nie sú potrebné pre občanov SR pracovné povolenia pre všetky typy zamestnaní a všetky profesie.

Einwohnermeldeamt - registračný úrad

Po príchode do Nemecka je vašou povinnosťou prihlásiť sa na príslušnom registračnom úrade (Einwohnermeldeamt).Miesto pobytu v Nemecku si musíte nahlásiť osobne ihneď po nástupe do práce, najneskôr však jeden mesiac po začatí vášho pobytu v Nemecku.

Integračný kurz

Nerozprávate dobre po nemecky? Potom to môžete vylepšiť na integračnom kurze, kde si zlepšíte svoje jazykové znalosti a nadobudnete dôležité informácie o živote v Nemecku. Na cudzineckom úrade alebo internete sa dozviete, kde si môžete urobiť integračný kurz. Ďalšie informácie si môžete naštudovať pod textom Integrationskurs alebo sa obráťte na nás.

Uznávanie kvalifikácie

V Nemecku neexistuje jeden úrad, ktorý by riešil všeobecné uznávanie kvalifikácií. Je však nutné rozlišovať medzi tzv. „reglementierte Berufe“ (predpísané povolania), ako napríklad lekári, právnici, inžinieri, architekti. Prereglementované skupiny sú kompetentné inštitúcie podľa povolaní, (ako napríklad Komora architektov atď.). Pre druhú skupinu, (povolania, kde nie je pre vykonávanie povolania stanovená zákonom zodpovednosť nejakého úradu), je potrebné splniť predpoklady podľa jednotlivých povolaní, tzv. Berufsbild. To posudzuje spravidla remeselnícka alebo priemyselná komora.

Deti a vzdelávanie

V Nemecku je povinná 9-ročná školská dochádzka od 6.resp.7. rokov života dieťaťa. Zaregistrujte vaše dieťa v škole! Úrad pre mládež „ Jugendamt“ vo vašom meste vám s tým pomôže. Ďalšie informácie si môžete naštudovať pod textom Förderung und Schulsystem- v propagačno-vzdelávacích materiáloch a na internete.

Primárny stupeň: základná škola (Grundschule) – 4 roky.

Nižší sekundárny stupeň (nižšie stredné školy):

  • stredná škola (Hauptschule) – 4 až 5 rokov,
  • reálna škola (Realschule) 5 rokov,
  • všeobecná škola (Gesamtschule) 5 rokov,
  • gymnázium (nižší stupeň) – 5 rokov.

Vyšší sekundárny stupeň (vyššie stredné školy):

  • gymnázium (vyšší stupeň) – 3 roky,
  • rôzne odborné školy – 2 až 3 roky,
  • učňovské školy – 2 až 3,5 roka.

Terciárny stupeň – univerzity, VŠ pedagogické, VŠ odborné

Poistenie

Do zdravotnej poisťovne sa musíte prihlásiť okamžite po nástupe do zamestnania. Dôležité je aj dôchodkové poistenie Rentenversicherung a opatrovnícke poistenie Pflegeversicherung . Ak máte prácu, dostanete tieto poistenia automaticky pri nástupe do zamestnania. Potrebujete k tomu bežný účet v banke.

Pri Vašich prvých krokoch v Nemecku sme Vám na poziadanie radi k dispozícii.


Newsletter

Prihláste sa aj vy do nášho newslettera.