MENU SK

+49 151 20826657

info@personalia24.de

Nemecká kultúrna scéna a umenie

Citát o nemeckom národe, ako o „národe básnikov a mysliteľov“ pochádza z dielne literárneho kritika a spisovateľa Wolfganga Menzela. Musel skutočne vedieť o čom hovorí, keďže bol súčasník básnikov Johanna Wolfganga von Goethe a Friedricha von Schiller ako aj filozofov Immauela Kanta a Friedricha Hegela...

Už vtedy približne okolo roku 1800 – písal Menzel: „ Nemci neurobia toho veľa, o to viac píšu“

Záujem Nemcov pre tlač je stále rovnaký dodnes. Každý rok sa v tejto krajine objavujú viac ako 94.000 nových alebo nanovo vydaných kníh a spolu s Frankfurtským knižným veľtrhom sa Nemecko zaraďuje každý rok k najväčším knižným výstavám na svete.

Kultúra v Nemecku – to nie sú len veľkí klasici filozofie a literatúry. Aj dnes vykazuje krajina žiarivé umenia a bohatú kultúrnu scénu. Napríklad vo februári môžete v Berlíne navštíviť Medzinárodný filmový festival Berlinale. Na festivale sa prezentuje až do 400 filmov v rôznych kategóriách a žánroch.

V júli a auguste sa pre milovníkov opery odporúča návšteva festivalu Richarda Wagnera. Celkom 30 vystúpení, ktoré sa konajú v Bayreuthe, si môže pozrieť celkovo 58.000 divákov, len každým rokom organizátori dostavajú viac ako pol milióna žiadostí o vstupenky , takže sú tam viacročné čakacie termíny. Okrem najznámejších a najnavštevovanejších kultúrnych pamiatok môžete v každej nemeckej oblasti nájsť veľa zaujímavých kultúrnych objavov. Či je to galéria, kníhkupectvá, knižnice s neobvyklým čítaním, živý kabaret, kúzelný zámok alebo veľkolepú mestskú architektúru.

Ľudová zábava a festival

V Nemecku je nutnosť navštíviť jednu z mnohých ľudových zábav, akou je slávny Oktoberfest v Mníchove.

Vo viacerých oblastiach sú veľmi obľúbené cirkevné hody s kolotočmi a stánkami s občerstvením. Každoročné na jar sa koná jeden z najtradičnejších festivalov a tým je karneval. Vedy je v centre Kolína nad Rýnom, Düsseldorfe alebo Mainzi počas celého týždňa „výnimočný stav“ – všade stretávate ľudí oblečených vo farebných kostýmoch, slávi sa na uliciach a v podnikoch.

V spolkovej krajine Porýnie- Falcko sa v júni môžete prísť pozrieť na preteky Formuly 1 v Nürburgringu alebo navštíviť jeden z najväčších svetových hudobných festivalov „Rock am Ring“.

Kultúra v číslach

V Nemecku sa každoročné koná okolo 100.000 divadelných predstavení a koncertov, ktorých sa zúčastňuje okolo 35 miliónov ľudí.

Vyber je veľký- približne 820 divadiel, hudobných a operných domov, Štátna opera v Stuttgarte a Frankfurte partia medzi najvýznamnejšie operné domy na svete. Tiež sa tu nachádza približne 6200 múzeí, 8800 knižníc a 4700 kín.

Trochu menej známy jav živej kultúry je záľuba Nemcov pre komédiu. Existuje tu mnoho komediálnych hviezd, vrátané žien. Mimochodom, len dve komediálne hviezdy na svete boli schopné vypredať celý futbalový štadión- jednou z nich je nemecká Comedy Star Mannheimer Bülent Ceylan , ktorý má turecké korene.

Nemecké médiá

Nemecko je predstaviteľom živej mediálnej krajiny. V tlačených médiách si ľudia v Nemecku môžu v súčasnosti vybrať medzi 350 novinami a asi 1500 spotrebiteľskými titulmi.

Takmer 50 miliónov Nemcov vo veku 14 a viac čítajú dennú tlač. Medzi hlavné národné denníky patrí „Süddeutsche Zeitung“, „Die Welt“, die „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, die „Frankfurter Rundschau“ und die „Tageszeitung“, ktoré sú dodávané domov v rámci predplatného. Denník „Bild“ je najčítanejší bulvárny denník, ktorý sa zvyčajne kupuje v kiosku. „Handelsblatt“ je zase veľká denná tlač pre podnikateľov. Známe týždenné tituly sú „Der Spiegel“ a „Focus“. Obľúbený je aj časopis „Stern“ a týždenník „Die Zeit“.

Samozrejme, trend smeruje stále viac smerom k internetu. Počet predplatiteľov internetových novín a časopisov stále stúpa.

Z elektronických médií existujú na jednej strane verejnoprávne stanice ARD a ZDF spolu s viac ako 20-timi kanálmi. Sú financované z koncesionárskych poplatkov a majú štátom určenú štruktúru programu. Mali by prispievať k sociálnemu vytváraniu mienky a ponúkať popri zábave a informáciách aj kulturno- vzdelávacie programy.

Verejnoprávna je aj prestížna nemecká rozhlasová a televízna stanica „Deutsche Welle“- vysielaná v 30-tich jazykoch.

K médiám sa samozrejme zaraďujú aj početné súkromné televízne a rozhlasové stanice, ktoré sú financované prostredníctvom Werbung.cc.

Nemecký jazyk

Približne 120 miliónov ľudí hovorí nemeckým jazykom ako materinským jazykom – na základe toho patrí nemčina k najrozšírenejším materinským jazykom v Európskej únii a jedným z desiatich hlavných svetových jazykov. Nemčina sa používa v Rakúsku a Švajčiarsku.

Pre úspešné spolužitie a socializáciu v Nemecku je nemecký jazyk kľúčovým faktorom. Pre ľudí, ktorí sa chcú naučiť nemčinu ako cudzí jazyk, môže hrať Goetheho Inštitút dôležitú úlohu. Tento inštitút je k dispozícií v 92 krajinách a 136 mestách po celom svete, nielen lokálne, ale aj ako diaľkové a on-line kurzy.

Okrem toho, prisťahovalci, ktorí chcú žiť v Nemecku, by mali v Goetheho Inštitúte absolvovať povinný nemecký test. Taktiež aj integračné kurzy poskytujú dobré príležitosti k naučeniu sa nemeckého jazyka

Newsletter

Prihláste sa aj vy do nášho newslettera.